Designern Barbro Ohlson Smith
2009-02-25
Westin Promotion

Barbro – med jobbet ständigt omkring sig

På gatan. I kvartersbutiken. I tv-soffan. På tågstationen. I köpcentrat. I bilen. Hos frisören. I tunnelbanan. På banken... Överallt ”drabbar” det henne – jobbet som creative director på den egna designbyrån Ohlsonsmith.

– Jag är ju aldrig riktigt ledig eftersom jag inte kan gå någonstans utan att jobbet finns med och jag omedvetet analyserar och tänker på hur en sak, en vara skulle kunna presenteras på annat sätt, erkänner Barbro Ohlson Smith.

Sedan tystnar hon innan hon eftertänksamt tillägger:

– Jo, ett ställe kan jag förresten göra det. I naturen. Där finns inga varumärken, inga prylar. Där kan jag bara vara.

Barbro är först ut i raden att under vinjetten ”Nyfiken på” presenteras på Westin Promotions nya hemsida – branschpersoner kända till namn och ansikte, men ändå meddet nyfikna frågetecknet som tillägg: Vem är de egentligen?

I fallet Ohlson Smith ett ganska naturligt val eftersom det är hon – en av de största i branschen – som tillsammans med kollegan Petter Hollström samt Anders Westin och Rickard Werecki bland annat har utformat det du just nu ser.

– Vi hade en lång sittning tillsammans och sedan gjorde vi på byrån en djupare analys där vi bland annat jämförde andra konkurrenter.

– Det är alltid spännande att tolka ett företag, en ny produkt och visualisera själva affärsidén. Och i det här fallet gällde det att lyfta fram vilken nivå de faktiskt jobbar på, vilken unik position de har i nöjesbranschen och förstärka imagen, förklarar Barbro.

Redan 1983 arbetade hon och Anders för första gången tillsammans. Hon som AD-assistent på en reklambyrå, han på skivbolaget Polygram.

– Jag träffade Anders när han var DJ på Gotland och han presenterade mig för Peo Berghagen på skivbolaget.

Resultatet blev skivomslaget till ”pudelrockbandet” Treats debut-LP ”Scratch & bites”. Och nu sluts alltså cirkeln 26 år senare.

Att Barbro skulle hamna i just den här branschen blev hon varse ganska tidigt.

– Ja, jag har alltid varit intresserad av hur olika saker presenteras och valde reklam & dekoration på gymnasiet.
Mycket vatten har sedan dess hunnit flyta under Stockholms och Londons broar.

Efter ett år på Beckmans flyttade hon till den brittiska huvudstaden och pluggade tre år på välansedda Central Saint Martins School of Art & Design.

– Det var en väldigt spännande tid eftersom det var då som utvecklingen inom grafisk design formligen exploderade, minns Barbro som skulle bli kvar i London ytterligare sex år när hon fick jobb på designbyrån CDT, Carrol, Dempsey & Thinkell.

– Bland annat gjorde vi om hela identiteten för the British National Opera där vi presenterade Opera med ett modernt formspråk. Det var ett väldigt vågat grepp på en enormt konservativ bransch, inflikar Barbro.

Väl tillbaka hemma i Sverige och Stockholm blev det många olika jobb och uppdrag.

– Det var medvetet eftersom jag inte hade bott i Sverige på tio år och behövde scanna av marknaden.
Tills Barbro 2000 blev headhuntad av TV4 som grafisk chef.

– Det var en fantastisk utmaning. Dels att få arbeta och utveckla det grafiska uttrycket för programmen och kanalen, dels att få leda ett team med sex anställda och tio frilansare.

Tillsammans med Karin Petersson tolkade hon vädertermer till filmer och gjorde mängder av vinjetter och satt även med i arbetsgruppen till TV4+.

–Att arbeta utifrån ett varumärkesperspektiv var inte lika utvecklat då, men i dag har kanalen en egen avdelning, vilket väl säger det mesta om utvecklingen, säger Barbro som numera har TV4 som en av sina kunder, där hon bland annat har arbetat fram en strategi och logotyper för alla nischkanaler och tagit fram namn och logotyp för koncernen TV4: TV4-Gruppen.

För sedan 2006 ”chefar” hon för Ohlsonsmith – designbyrån hon startade efter att ha varit mammaledig för dottern Flora. Med ytterligare fem medarbetare på byrån sitter de i dag är stora ljusa lokaler i en takvåning i Gamla stan.

– Jag hade länge haft en längtan att starta en egen designbyrå och då kändes det att tiden var mogen.
Som en av de första i branschen kan hon i dag också se tillbaka på en explosionsartad utveckling inom reklam och design.

– När jag började hamnade alla uppdrag på ett ställe - reklambyrån.

Men numera är allt så nischat att uppdragsgivaren behöver bli ännu bättre på att koordinera uppdragen.

Barbros långa erfarenhet och kunnande har gjort henne till ett aktat namn i branschen, även utanför landets gränser. Något hon fick kvitto på som föreläsare på reklam- och kommunikationsmässan i Cannes i ämnet Visual Branding.

– Det var bland annat jag och Kofi Annan och Spike Lee och Steve van Zandt som talade... skrattar hon.
Det genererade direkt i nya kunder och uppdrag.

– Ja, det var intressant och lärorikt att se hur PR så direkt kange nya uppdrag, instämmer Barbro som i höst har fått en inbjudan till motsvarande Spike Asia i Singapore.

Men oavsett om uppdragsgivaren heter TV4 eller Tensta Konsthall eller vanDeurs mode, både folkliga och smala kunder och uppdrag, så är processen i sig detsamma. Att vi jobbar mot en tydlig målbild. Och Barbro vet vad som krävs i framtiden:

– Med tanke på att konsumenterna har ett allt större utbud att välja bland måste företagen bli tydligare i allt de gör.

– Det räcker inte bara med en logotyp – företagets strategi och idé ska kännas igen i allt de gör, oavsett om det sedan dessutom är en katalog, hemsida, kampanj, förpackning eller reklamskylt.

Jan-Owe Wikström

DET HÄR ÄR BARBRO
Creative director på egna designbyrån Ohlsonsmith
Ålder: 46 år.
Familj: Maken Patrick Smith, dottern Flora 6, bonusbarnen Malte, 17, och Samuel, 19.
Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Smultronställen: Siljansnäs i Dalarna och Kullavik på Västkusten.
Bil: Ingen.
Hobbies: Träffa vänner och dansa, om det nu är en hobby...
Film och böcker: Mycket av det jag läser och tittar på blir en del av jobbet, som inspiration. Men vissa tv-serier tycker jag om. Som ”Sopranos” och ”Mad Men” – den handlar förresten om en reklambyrå...
Bakgrund:
London 1986–1996:
Studier på Central Saint Martins School of Art & Design. Designkonsult på CDT.
Stockholm 1996-2009: Ämnesansvarig Art Direction Berghs School of Communication, Graļ¬kchef TV4, Grundade Ohlsonsmith, President Art Directors Club of Europe, Styrelsemedlem i Sveriges designer, Juryuppdrag Guldägget, Eurobest & D&AD, Workshop Cannes Lions 2009.
Medarbetare på företaget: Pelle Andersson (kommunikationsstrateg), Petter Hollström (art director/designer), Erik Leonsson (art director/designer), Helene Johansson (projektledare) och Patrick Smith (copywriter).
Webb: www.ohlsonsmith.se

Article originally appeared on Westin Promotion (http://westinpromotion.com/).
See website for complete article licensing information.